Balotarea deseului la sursa

December 6, 2011 | Ecologie, Prese de balotat deseu

In ultimii ani, interesul pentru rezolvarea problemei deseurilor a crescut foarte mult in Romania. Salubritatile si colectorii de deseuri sunt intermediari in comertul cu reciclabile. Pentru cantitati semnificative de deseuri, rolul lor fiind sa colecteze, sa compacteze si apoi sa valorifice deseul in incinta producatorului de deseuri, lucru pe care il poate face orice firma care are o activitate unde se produc deseuri. Ei desfasora o activitate intermediara care este mai putin eficienta in comparatie cu o statie de sortare. Avantajul este ca deseurile ajung direct la reciclator.

Exista si o alta modalitate, deseul rezultat din activitatea dvs nu este o povara, aici sunt o parte din banii dvs, pe care vreti sa-i recuperati.

Solutia se afla in Suedia care are un grad de reciclare de 98% si un cost foarte ridicat pentru manopera. Utilizand urmatoarele reguli ei reusesc sa faca acelas lucru pe care il facem noi dar fara manopera aditionala:

  1. Cand se produce deseul  se tine cont de material si se amplaseaza separat. Asta nu necesita manopera aditionala.
  2. Lucratorul ridica deseul rezultat si pe traseul lui pune deseul direct in presa, inchide usa si isi continua traseul.  Singura manopera aditionala aici este inchiderea usii.
  3. Cand se aprinde indicatorul “balot gata”, fiecare lucrator leaga si scoate balotul din presa, se transporta cu carucior/transpaleta intr-un loc mai putin aglomerat. Cu o presa dimensionata corect, nu trebuie sa rezulte mai mult decat unu pana la doi baloti pe zi. Operatiunea de scoatere balot dureaza max. 5 minute.
Presa se dimentioneaza pentru a putea fi alimentata cu toate deseurile unui lucrator intr-o singura alimentare. Presa fiind mica se amplaseaza langa/pe traseul lucratorilor care manipuleaza deseuri. In felul asta se reduce logistica interna: se face un singur drum cu un balot in loc de 20 drumuri. In cazul in care exista o cantitate semnificativa de deseuri si loc de stocare, se poate trimite un camion de 22 tone de deseuri direct la reciclator.

Tags: , ,

Comments (1)

 

  1. cazare says:

    Salut, in sfarsit am aflat acest articol despre Lampero – Prese de balotat Balotarea deseului la sursa.
    Pot spune ca saitul lampero.ro este printre cele mai
    bune pagini de pe web-ul din Romania. Mult spor in continuare.

Leave a Reply